BU KAMERA DUVARIN ARKASINI GÖRÜYOR

Duvarın arkasındaki gizli bir nesneyi görüyor

22 Mart 2012 Perşembe 15:24
BU KAMERA DUVARIN ARKASINI GÖRÜYOR

 ABD'deki Massachusettes Intitute of Technology (MIT) adlı üniversiteye bağlı medya laboratuvarından bir grup bilimadamının geliştirdiği özel kameranın sonuçta acil kurtarma operasyonlarında kullanılabileceği ve sürücülere önlerindeki virajın etrafında ne olduğunu görme imkanı verebileceği belirtiliyor.

Kameralı sistem, saniyenin katrilyonda biriyle ölçülecek kadar kısa ömürlü ışık atımları gönderebilen ''femtosecond (saniyenin katrilyonda biri) lazer'' olarak adlandırılan bir cihaz, özel bir detektör ile ışığın bir noktadan diğerine seyahatinin kaydedilmesine imkan veren özel bir kameranın birleştirilmesinden oluşuyor.
Sistem, gizli olan nesneyi bulmak için nesnenin yakınındaki duvara gönderilen ışığın, duvardan nesnenin bulunduğu paravanın etrafında sekerek sonuçta gizli nesneye ve ardından da özel bir detektöre ulaşmasıyla çalışıyor. Sistemde yer alan özel detektör lazer ışınlarının katettiği mesafeyi ölçerek nesnenin tam yerini belirleyebiliyor.
Bu işlemi, nesnenin içinde bulunduğu gizli odanın yapısı hakkında genel bir fikir edinebilmek için birçok kez değişik açılardan tekrarlayan kamera sonuçta gizli nesnenin şeklini ortaya çıkarabiliyor.
Nature dergisinin internet sitesinde, sistemin nasıl çalıştığına ilişkin açıklayıcı grafik görüntüler de yer alıyor.

TRT





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol