BİRİ SULAR ALTINDA KALACAK DİĞERİ YOK OLACAK

Yapılan son çalışmalara göre, küresel ısınmadan dolayı Doğu kıyısında daha hızlı denizler iki kenti tehdit yok olmaya götürüyor.

26 Haziran 2012 Salı 14:29
BİRİ SULAR ALTINDA KALACAK DİĞERİ YOK OLACAK

 Hükümet araştırmacılarının son yaptığı çalışmalar sonrasında hazırlanan rapora göre, Dünya’nın her tarafında yükselen denizler, yeryüzünün en değerli kıyılarını ciddi düzeyde tehdit ediyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi bilim adamları, 600 mil uzunluğundaki kıyı şeridinin, küresel ısınmadan etkilenecek ilk yerler olmaları sebebi ile “önemli nokta” olarak belirlediklerini duyurdu. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan rapordaki bulgular 1990 yılından bu yana Atlantik Okyanusu’ndaki yükselmenin dünya genelindeki yükselmeden 3-4 at daha fazla olduğunu gösteriyor.
Okyanusbilimci Asbury Sallenger Jr.’ın dediğine göre problem sadece artışın hızlı olması değil, temposunun da yüksek olması. 1950-1990 yılları arası incelemelerde fazla bir değişikliğin olmadığını dile getiren Sallenger, bu tarihten sonra genellikle Grönland ve Antarktika’daki kara buzullarının erimesi ve ılık su akıntılarının artmasının bunda rolünün olduğunu söyledi.

Future: Waves crash in Pacifica, California as a new National Research Council report projects an average 3-foot rise in sea level in the state by the year 2100
1990’dan bu yana Dünya genelinde deniz seviyesi 2 inç kadar artmış durumda. Fakat bunun yanında sık sık su baskınlarının ve sellerin yaşandığı Virginia’da 4.8 inç, Philadelphia’da 3.7 inç, New York’ta ise 2.8 inç yükselme ölçülmüş. Araştırmacıların yaptıkaları hesaplara göre bu hızla yükselmeye devam eden deniz seviyesi, 2100 yılında şimdikinden yaklaşık 3.3 fit yüksek olacak.
Güney Florida’nın 100 Yıllık Ömrü Kaldı
Öte yandan Florida’da toplanan bilim adamları, küresel ısınma kaynaklı deniz seviyesinin 100 yıl daha yükselmeye devam etmesi durumunda Güney California’nın tamamen sular altında kalacağını söylediler.


Threat: After Hurricane Irene swept through, a road in North Carolina (pictured) is flooded as sea levels are rising much faster on the East Coast than they are around the globe 
İklim Araştırma merkezi yöneticisi Ben Strauss yaptığı açıklamada, ABD’nin dörtte birinin tehlike altında olduğunu fakat Florida’nın kaçınılmaz sona doğru gittiğini savundu. Strauss ayrıca 250 yıl sonra yarım adada canlı hayatına uygun bir ortamın kalmayacağını da dile getirdi.
TurkishNY

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol