ARAPLARIN DÖRTTE BİRİ KİTAP OKUMUYOR

Arap ülkelerinde yaşayanların dörtte birinin ya çok az ya da hiç kitap okumadığı ortaya çıktı.

03 Mart 2011 Perşembe 02:07
ARAPLARIN DÖRTTE BİRİ KİTAP OKUMUYOR

Yahoo Maktoob Araştırma tarafından yapılan bir çalışmaya göre, en düşük kitap okunma oranları Ürdün, Lübnan ve Cezayir'de. Bu ülkelerde araştırmaya katılanların yüzde 30’undan fazlası çok nadiren ya da hiç kitap okumadığını söyledi.
Kamuoyu yoklaması, 3 Mart Dünya Kitap Günü sebebiyle yapıldı. Özellikle 25 yaş altındaki gençlerin yüzde 30’una yakını neredeyse hiç kitap okumadığını belirtti. Bunun yanısıra araştırmaya göre nüfusun yüzde 19’u düzenli olarak kitap okurken en çok kitap okuma oranı Bahreyn, Mısır ve Fas (yüzde 24) ile Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (yüzde 22) kaydedildi. Yaşları 46-50 arası olan nüfus en çok kitap okurken (yüzde 27), 36-45 arası kişilerden yüzde 25’inin kitap okuduğu açıklandı.
Arap dünyasında yüzde 14 ile en çok tarihi romanların sevildiği ortaya çıktı. Roman ve hikayeleri yüzde 12 ile siyasi kitaplar takip etti. Bayanların yüzde 21’i romantik hikaye ve roman takip ettiğini ifade etti. Arap okuyucular arasında en meşhur yazar Mısırlı ve Nobel ödüllü Necip Mahfuz oldu. 2006 yılında 94 yaşında vefat eden Mahfuz, 50’nin üzerinde roman, 350 kısa hikaye, onlarca film senaryosu ve oyun yazdı. Diğer iki popüler yazar ise yine Mısırlı Muhammed Hasaneyn Haykal ve Cezayirli bayan yazar Ahlam Müstaganemi oldu.
Araştırmaya Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Kuveyt, Bahreyn ve Katar ile Cezayir, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Libya, Fas, Filistin ve Yemen’den 3 bin 503 kişi katıldı.





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol