AMERİKALILARIN TÜRK HAMAMI MERAKI...

Son zamanlarda East Village’daki Türk ve Rus hamamlarında sıra bulmak epey zor gözüküyor.

01 Şubat 2016 Pazartesi 22:49
AMERİKALILARIN TÜRK HAMAMI MERAKI...

 Havanın soğuk olduğu bugünlerde insanlar, mayolarını kapıp saunalara akın ediyor. Uzun zamandır varlığını sürdüren hamam, yeni nesil müşterilerini etkilemenin yollarını bulmuşa benziyor.

East Village, 10. Sokak’ta bulunan ve ünlülerden hahamlara, taksi sürücülerine kadar birçok insanı bir araya getiren 124 yıllık hamam, New York’ta samimi bir kaynaşma noktası olarak varlığını sürdürüyor. Hamam, şehir merkezi (downtown) müdavimlerinin detoks ve meditasyon gibi nedenlerle uğradığı, öte yandan Ortodoks Yahudilerinin bir araya geldiği veya eşlerinden saklandığı bir mekan olarak da biliniyor.






bilindiği üzere gösterişinin de ötesinde bir erkek kulübü olarak hizmet veriyor. Ancak şimdi durum biraz daha farklı gözüküyor. Devamlı müşterilerin çoğu hala erkeklerden oluşuyor, ancak hava yastığı boyutundaki göbeklere sahip erkekler yerine karın kasları olan yeni jenerasyon çoğunluğu oluşturuyor. Uzun zamandır hamamın müdavimlerinden olan 50 yaşındaki Rich Trince, dövmeleri ve topuz saçlarıyla hipster grupların da mekanda boy gösterdiğini söylüyor.

Öte yandan, yeni New York müdavimleri, büyük bir apartmanın bodrum katında olduğu varsayılan ve Frank Sinatra, John Belushi gibi isimlerin sık sık uğradığı konuşulan efsanevi hamamların var olduğunu iddia ediyor.

East Village’ın dönüşüm geçirmesi sonrası hamamların en yoğun döneminde meydana gelen değişim ve yenilenme de kaçınılmazdı. Brooklyn’deki Rus hamamı, Queens’teki gösterişli kaplıca hisarı (Spa Castle) Manhattan’daki Aire ve içinde bulunan şelalesiyle Great Jones Spa gibi butik spa merkezleri bu mekanlar arasında gösteriliyor. Ancak bu yeni düzen, Türk ve Rus hamamlarında bazen hüküm sürüyor.




İşletmelerin Rus asıllı iki sahibi, Boris Tuberman ve David Shapiro, hamam işini ikiye bölüşerek haftalık değişimlerle işi yürütüyor. Giderleri ve onarım maliyetlerini aralarında paylaşıyorlar; ancak ayrı kurumlar olarak çalışıyorlar. Lobideki tabelada, “Boris ve David haftalarının kartları ayrı olarak satın alınmalıdır.” şeklinde bir yazı bulunuyor. David Shapiro’nun 42 yaşındaki oğlu Dmitry, babasının vardiyasını devraldığından bu yana Groupon gibi şirketler vasıtasıyla online promosyonlar teklif etmeye başladıklarını söylüyor. David Shapiro’nun resepsiyonistlerinden bir olan Emma Hertel, Dmitry’nin olduğu haftalarda hamamın daha eksantrik bir yer haline geldiğini ve genç Brooklyn sakinleriyle bazı turistler tarafından dolduğunu belirtiyor.

Buna rağmen, Boris Tuberman, Groupon promosyonlarına ve dolayısıyla internete karşı direnç gösteriyor. Tuberman, üyeliklerinin olmadığını, süresi dolmayan kartlarının olduğunu vurguluyor. Onun haftalarında tezgahta bilgisayarlara veya pos cihazlarına rastlanmıyor.

David’in haftalarında yeni kalabalıklar oluyor. Uzun zamandır düzenli müşterileri olan 62 yaşındaki avukat Charles Kramer ise Boris’n haftalarındaki müşterilerin belli belirsiz bir şekilde Slav ve göbekli kişilerden oluştuğunu söylüyor. Geçtiğimiz Boris haftalarından birinde Broadway müzisyeni Warren Odze, 80’lerin başından bu yana ilk kez hamama döndüğünü bildirdi. Birçok şeyin hatırladığı gibi olduğunu söyledi: Lobide Rus – Yahudi yiyeceklerinin servis edildiği küçük bir mutfak bulunuyor ve zemin altında müşteriler dar bir alandaki buğulu Türk saunasında veya sıcak Rus buhar odasında vakit geçirebiliyor, öte yandan meşe odunlarıyla tedavi veya buz gibi soğuk havuza dalmak gibi faaliyetlerde de bulunabiliyor.  Warren Odze, hamamların yeniden trend olduğunu belirtiyor. (Turkish NY)




Bir zamanlar hamamlar New York’ta her yerde var olan mekanlardı. Birçok ev sıcak suya sahip olmadan önce, 19. yüzyılda hamamlar, yoğun insan dolu göçmen muhitlerinde oturan insanları temiz tutmak için hizmet veriyordu. Günümüzde ise Shapiro, online kuponlarla hamamlarını doldurarak müşterilerini 21. Yüzyılın içine çektiklerini söylüyor. Ayrıca ekonomik gerileme dönemine dikkat çekerek, bloklarını içinde Pilates stüdyosu ve glütensiz ürünler satılan kafe bulunan bir mekana çevirdiklerini söylüyor. Shapiro, Boris’in bir e-mail adresinin olmadığını ekleyerek, hamamın rekabet karşısında hala ayakta kalmasının kendi yeniliklerinden kaynaklandığını belirtiyor. Boris Tuberman, “Burada bulunma sebebimi biliyorum. Hayat çok zor. Rus, Yahudi, Katolik, Müslüman. Hepsi mücadele içindeler. Birbirleriyle geçinemiyorlar. Ben burada hepsini bir araya getiren kişiyim. Burası kilise gibi; fakat farklı tür bir kilise. Burada büyük bir buluşma oluyor.” şeklinde konuşuyor. David Shapiro da insanların hamamlarında birbirine müsamaha gösterdiğine katılıyor.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.02.2016 13:51
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol