ALMANLARA ARTIK BU 'KELİME' YASAK!

Almanca'nın en uzun kelimesi kullanımdan kaldırıldı... Çünkü...

05 Haziran 2013 Çarşamba 10:58
ALMANLARA ARTIK BU 'KELİME' YASAK!

 Avrupa Birliği yasalarına uyum çerçevesinde yapılan değişiklik sonucu Almanca en uzun kelimesini kaybetti.

Avrupa Birliği'nin, büyükbaş hayvanlarla ilgili testler konusunda yaptığı yasa değişikliği ardından bu sözcük de kullanılamayacak hale geldi.

Almanca, özellikle bilimsel ya da yasal terimleri karşılamak için uzun bileşik kelimeler üretmesiyle ünlü bir dil. Bu kelimeler Almanya'da 'solucan sözcükler' olarak biliniyor.
'Sığır etiketleme gözleme yasası' anlamına gelen 'Rindfleischetikettierungsueberwachungsaufgabenuebertragungsgesetz' sözcüğü Mecklenburg Batı Pomerania eyaletinde 1999 yılında ortaya çıkmıştı.

63 harften oluşan sözcük, deli dana hastalığıyla mücadele çabaları çerçevesinde oluşturulan yönetmeliklerin ardından ortaya çıkmıştı. Yazması ve okuması zor bu kelimenin yerine, nasıl okunacağı tam olarak bilinmese de 'daha kolay' olan RkReUAUG kısaltması kullanılıyor.

Alman basını şimdi yeni 'en uzun' kelimenin ne olduğunu araştırmaya başladı.

Bu sıfat için, 'Tuna Nehri'nde işleyen bir buharlı gemi kaptanının dul eşi' anlamına gelen 'Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe' kelimesi başlıca adaylardan birisi.

Ancak uzmanlar, bu tür uzun kelimelerin çok nadir kullanıldığını ve Almanca sözlüğe girmelerinin çok mümkün olmadığını belirtiyor.

"Otomobil mükellefiyet sigortası" anlamına gelen 'Kraftfahrzeughaftpflichtversicherung' bugüne kadar Resmî Almanca sözlüklere giren en uzun kelime.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 05.06.2013 11:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol