AKP Almanya'da Partileşiyor!

Federal Almanya’da AKP’nin uzantısı olduğu öne sürülen partilerin ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın yakın çevresinden avukat Fatih Zingal ve arkadaşlarının partileşmek üzere sahneye çıktığı gözlendi.

26 Ocak 2019 Cumartesi 00:07

Işın Toymaz Odatv için Almanya'da kaleme aldığı makalesinde çok çarpıcı detayları gündeme taşıdı.

" Bu tür gelişmelerin Almanya için olumsuz sonuçlarına sosyal ve siyaset bilimciler uzun süredir dikkat çekiyordu. “Erdoğan fan gruplarının” tüm eleştirilere rağmen Avrupa’daki bu art arda partileşme çabaları, “Avrupa ve Almanya’daki siyaset sahnesinin yeni sürprizlere gebe olduğu” yorumlarıyla karşılandı.

AKP’nin Avrupa yapılanmaları ile Avrupa ülkelerinin meclislerine ve Avrupa Parlamentosu’na sızmaya çalıştığını, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sadece Türkiye’de değil Avrupa siyasetinde de etkili olmak için hazırlık içinde olduğuna vurgu yapan uzmanların "geç olmadan harekete geçilmesi" yönündeki uyarıları boş çıkmadı. AKP’nin Avrupa yapılanması olan, eski adıyla UETD olarak tanınan Uluslararası Demokratlar Birliği’nin (UİD) uzun yıllar genel başkan yardımcılığını ve sözcülüğünü üstlenmiş olan Fatih Zingal, Federal Almanya’da “Göçmenler İçin Alternatif” (AfM) adlı bir “siyasi oluşum” gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

UETD’NİN ESKİ SÖZCÜSÜ FATİH ZİNGAL, AfM BAŞKANI

Hedef 4 bin imza toplayıp Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılmaya hak kazanmak. Almanya’daki ırkçı parti Almanya İçin Alternatif (AfD) partisinin adından esinlenerek partinin ismini seçen Fatih Zingal, AfM’nin de lideri olarak Alman siyasi arenasında mücadeleyi başlatmış oldu.

Almanya’daki Türk toplumunun da kutuplaştırılmasında etkili olan AKP’nin lobi faaliyetlerini aslında bugüne dek iki parti sürdürüyordu: Göçmenler tarafından kurulan Alman Demokratlar Birliği (AD-D) ile Yenilik ve Adalet Birliği (BİG) adlı partiler, Alman kamuoyunda “Türk rejiminin savunucuları” olarak adlandırılıyor ve bu şekilde sahneye çıkıyorlardı. “Göçmenler İçin Alternatif” partisi ile şimdi AKP’nin uzantısı olduğu ileri sürülen partilere bir üçüncüsünün de ekleneceği ortaya çıktı.  

TÜRKLER SİYASAL İSLAMCI VE MİLLİYETÇİ PARTİLERE Mİ YÖNELİYOR

57 yıldır Almanya’da yaşayan ve bugüne dek Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD), Birlik '90 / Yeşiller, Sol Parti ve son dönemde Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri gibi büyük Alman partilerini seçen, destekleyen hatta içinde etkili pozisyonlarda olan Türkler son yıllarda AKP’nin Avrupa’daki kolları olduğu ve Avrupa ülkelerinin parlamentolarına sızmayı hedefleyen partilere mi rotayı çevirdiler?

Avrupa Parlamentosu SPD Milletvekili İsmail Ertuğ’a bu yöndeki söz konusu kaygıları sorduk. Son 2 dönemdir AP’de milletvekili olarak çalışmalarını sürdüren ve 26 Mayıs 2019’daki seçimlerde ise yeniden seçilmesi kesin gözüyle bakılan Ertuğ, her 3 partinin AP hamlesinin uzun soluklu olamayacağına işaret etti. Sosyal demokrat politikacı Ertuğ, “700’ü aşkın milletvekilinin olduğu bir parlamentoda tek bir sandalye ile neleri değiştirebilirler ki?” diye konuştu.

SPD'Lİ SİYASETÇİ ERTUĞ'UN UYARILARI

SPD’li siyasetçi İsmail Ertuğ’un açıklamalarında öne çıkan bazı değerlendirmeler şöyle:

“Açıkçası ben Türklerin söz konusu 3 partiye oy vereceklerine, o tarafa yöneldiklerine inanmıyorum. Belki çok küçük bir kesim oy verir. Ama o kadar. Göçmen partilerinin kurulması ise doğal. Ancak bugüne dek başarısızlıklarına tanık olduk. Başarılı olsalardı zaten parlamentolarda olurlardı. Rakamlar her şeyi gösteriyor.  

Peki belli bir kesim neden bu partileri destekliyor?

Kökeni Alman olanlar gibi, Türk kökenli Alman vatandaşlarının da Almanya’daki siyasi partilerin tutumları hakkında bıkkınlığa uğramaları, bir güven kaybı yaşamaya başlamaları bu yönelişte etkili olmuştur. Kurumsal ırkçılık, ayrımcılık, sağ popülizmin güçlenmesi, kırgınlığa yol açtı elbette. Son 5 yıl içinde sağ popülist siyasetçilerin söylemlerinden kaynaklanıyor. Türk toplumunda her zaman radikal bir kesim olduğunu biliyorduk, ama Almanya’da radikal siyasetçilerin ortaya çıkması ile kendisini ikinci sınıf vatandaş hisseden Türkler de o partilere doğru kısmen kaymış olabilir.

OZAN CEYHUN YENİDEN ADAY ADAYI

İşin en ilginç tarafı ise, sağ eğilimli “epochtimes.de” sitesinden Reinhard Werner’in yorumuna göre, 2018 yılında Remzi Aru’nun genel başkanlıktan istifa ederek yerine Ramazan Akbaş’ın geçmesi oldu. “Göçmenler İçin Alternatif: Erdoğan’ın 'fan' grubu Almanya’da üçüncü partiyi de kurdu” başlıklı bir yazı kaleme alan Werner çok önemli iddialarda bulundu. Buna göre AD-Demokratlar’ın yeni Genel Başkanı Ramazan Akbaş, Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırlanan listedeki isimlere de parlamentonun yolunu hazırlamış oldu. Werner, önce Yeşiller’den sonra da SPD’den “Avrupa milletvekilliği” yapan Ozan Ceyhun, BİG partisi Genel Başkanı Haluk Yıldız ve UETD’nin eski Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Fatih Zingal için Avrupa Parlamentosu’na adaylık yolunun açıldığına dikkat çekti. 

FATİH ZİNGAL AfM’DEN ADAY ADAYI

Ancak Fatih Zingal daha sonra 3 Şubat’taki AD-Demokratlar’ın genel kurul çağrısına katılmayacağını açıklayarak, Avrupa Parlamentosu’na kendi listesiyle yani “Göçmenler İçin Alternatif” (AfM) adına katılacağını ilan etti. Zingal, facebook hesabından, özetle, şu açıklamayı yaptı:

“Bu ismi seçmemiz kesinlikle tesadüf değil. Irkçılara ve Müslüman düşmanlarına bir meydan okumadır bu kararımız. Son yıllarda göçmenler Almanya’da hedef haline geldi ve resmen toplumun dışına itilmeye çalışıldı. Biz bu olumsuz gelişmelere karşı mücadele etmekte kararlıyız. Almanya toplumuna büyük katkılarda bulunan bu insanların bu şekilde dışlanmasına ve ikinci sınıf insan muamelesi görmesine katiyen müsaade edemeyiz. Göçmenlerin sırtından geçinen ırkçı siyasetçilere karşı tepkimizi koyacağız. 

Göçmenlerin siyasette yeterli bir şekilde temsil edilmediğinin kanaatindeyiz. Bu sebepten dolayı kendi listemizle 2019 Avrupa Parlamentosu Seçimlerine katılma kararını aldık. Artık kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Biz bu insanların sesi olmak istiyoruz. Sesini duyuramayanların sesi olmak istiyoruz. Sessizlerin sesi olacağız!...”

ERDOĞAN’LA EL SIKIŞTIĞI RESİM FACEBOOK DUVARINDA

AfM adlı “siyasi oluşumun” internet sitesinde parti programı hakkında hiçbir şey bulmak mümkün olmuyor. Sadece Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılma hakkı kazanmak için 4 bin imza çağrısı ve üyelik başvuru formu sitede yer alıyor. Buna karşılık Facebook hesabının ana sayfasında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile el sıkıştığı bir pozuna yer vermesi, bu grubun izleyecekleri politika hakkında açık bir şekilde fikir veriyor. Yine Werner’in ifadesine göre “İslamofobi ve ırkçılığa karşı mücadele edeceğini vaat eden ve göçmenleri kalkan olarak kullanan AfM, AKP hükümetinin Avrupa’daki uzantısı olarak parlamentolarda yuvalanmaya hazırlanıyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Erdoğan yanlısı, Türk ve Arap kökenli seçmenler BİG, AD-Demokratlar ve AfM arasındaki bir seçim yapmak zorunda kalacaklar.”

“TÜRK İSLAM SENTEZİ HAYATA GEÇİRİLMİŞ OLDU”

AKP trol ordusunun izlerinin Berlin Büyükelçiliğine dek uzandığını da öne süren Kemal Bozay ve Burak Çopur özetle şu noktalara dikkat çekmişlerdi:

“…Almanya’daki Türk kökenliler bu konuda çok hassas. Çünkü Türkiye’de devlet ve millet anlayışı etnik ve dini homojenlik üzerine kurulu. Böylece Türk İslam Sentezi de, Türk milliyetçiliği ile Sünni İslam arasında bağ kurularak hayata geçirilmiş oldu. Erdoğan’ın yükselmesine yol açan etnik ve kültürel çatışma, batı Avrupa toplumlarına özellikle de Almanya’ya taşınıyor.

Almanya’daki Türk seçmenin önemli bir kısmı Erdoğan otokrasisini destekliyor. Türk kökenli Alman milletvekillerini karalamaları ve Türk ve Arap gençlerinin antisemitist protesto gösterileri, Erdoğan’ın Federal Almanya Cumhuriyeti’nin özgürlükçü temel değerlerine karşı Türk milliyetçiliğini ve Sünni İslam’ı Almanya’ya yerleştirdiğini ortaya koydu.

Türkiye, Alevileri, Kürtleri, gayrimüslimleri dışlıyor. ‘Ermeni soykırımı’ konusunun üzerinde çalışılmasını bloke ediyor. Almanya’daki Türk kurum ve kuruluşları üzerinden bu ideoloji yaygın hale getiriliyor.

Almanya’daki Türk kökenli AKP seçmeni, ülkedeki AKP’nin kurduğu ağ üzerinden harekete geçiriliyor.

AKP, Türk toplumunu ana akım medya ile de adım adım değiştirdi. Hükümete yakın medya kuruşlarından sadece Türkiye’deki değil Almanya’daki Türkler de ’bilgi‘ almaya başladı. Erdoğan rejimi Almanya’daki Türk toplumunu, sosyal medyada da etkisi altına almaya devam ediyor. Freedom House’un 2016 raporuna göre 6 bin Erdoğan yanlısı sosyal medyada komplo teorileri ile yer alıyor. Erdoğan’ın ‘Trol Ordusu’, ki çoğu sosyal medya kullanıcısı, rejim yanlısı gazeteciler, siyasetçiler, bürokratlardan oluşan Erdoğan’ın danışmanları arasında yer alıyor.

Trol hesapları online-sayfalar, Türk Alman blog yazarları ve ‘Influencer’lardan oluşuyor. Bavyera Radyo Televizyon Kurumu ve correctiv’in araştırmalarına göre söz konusu trol hesapları bulunan blog yazarlarının izi Berlin Büyükelçiliğine kadar dayanıyor.”

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol