'AJAN OL, SERBEST BIRAKALIM...'

ABD’nin hukuk dışı uygulamalarıyla gündeme gelen Guantanamo Hapishanesi’nde tutulan mahkûmların ajanlık şartıyla serbest bırakıldıkları iddia edildi

27 Kasım 2013 Çarşamba 14:38
'AJAN OL, SERBEST BIRAKALIM...'

 El Kaide liderlerini öldürmeyi hedefleyen proje kapsamında mahkûmlara milyonlarca dolar tutarında para, özgürlük ve ailelerinin güvenliğini sağlama vaadinde bulunuldu.

ABD’nin Küba’da bulunan Guantanamo hapishanesiyle ilgili şok edici bir iddia yayımlandı. AP haber ajansı 11 Eylül saldırısını takip eden yıllarda Amerikan dış istihbarat birimi CIA’nın Guantanamo’da tutulan şüphelileri serbest bırakarak teröristleri öldürmek için ABD adına casusluk yaptırdığını öne sürdü. İddiaya göre CIA, El Kaide mensubu teröristlerle bağlantı kurabileceğine inandığı mahkûmlara özgürlük, milyonlarca dolar tutarında para ve ailelerinin güvenliğini sağlama vaatlerinde bulundu. Bunun karşılığında ise ABD’nin arama listesindeki teröristlerin öldürülmeleri için yardım istedi. Şu anda ve daha önce yetkili makamlarda bulunan on iki kadar yetkili ile görüştüğü bilgisini veren ajans, haberinde bilgi kaynaklarının 2006 yılında sona eren uygulama ile konuşmaya yetkili olmadıkları için isimlerini vermeyi reddettiklerini ifade etti.

Ödemeler İstihbaratın Gizli Kasasından

İşbirliğini kabul eden tutukluların aldıkları para ödüllerinin miktarı konusunda net bilgi vermeyen kaynaklar, ödenekleri

Yetkili isimler bu projede kullanılmak istenen tutukluların hapishane yakınlarındaki lüks bir binada ağırlandığını ve taleplerin burada kendilerine iletildiğini bildirdi. Bu bağlamda işbirliği yapacağı değerlendirmesiyle onlarca tutukluya teklif götürüldüğünü belirten yetkililer, sadece bir avuç tutuklunun bu projede yer almayı kabul ettiğini ifade etti. Bunların bir kısmı anlaşma gereği ABD ile beraber çalışırken, bazı tutuklular ise serbest bırakıldıktan sonra zamanla izlerini kaybettirmeyi başardı. Projeye dâhil olan tutuklular CIA’nın terör örgütü El Kaide’nin birçok üst düzey mensubunu bulmasında ve öldürmesinde yardım etti. Ajansa konuşan gruptan eski bir istihbarat yetkilisi, El Kaide’nin Guantanamo mahkûmlarına derin şüpheyle baktığını ve bir defasında bir ajanlarını yakalamaya çok yaklaştıkları bilgisini verdi.

n CIA’nın gizli bir bütçesinden sağlandığını kaydetti. CIA yetkilileri, salıverilen mahkûmların Amerikalıları öldürmesi ihtimaline binaen sert eleştirilere hedef olacağı endişesiyle projeyi tüm dünyadan gizledi. Ajansa konuşan kaynaklar, tahliye edilen mahkûmların ABD vatandaşlarına yönelik bir saldırı düzenlemediğini söyledi.

11 Eylül terör eyleminin ardından tutuklanan yüzlerce şüpheli Guantanamo hapishanesine götürülmüştü. 2002 yılında tutuklananların sayısı 632 iken bir sonraki yıl ise 117 kişi terör şüphesiyle herhangi bir yargılamaya tabi tutulmadan hapishanede alıkonuldu. İlerleyen yıllarda tutuklamalarda yavaşlama gözlemlenirken, şüphelileri ajan olarak kullanma projesi de 2006 yılında bitirildi. Küba’daki hapishanenin hukuka aykırı uygulamaları sık sık eleştirilere hedef olmuş, ABD Başkanı Barack Obama da kapatılacağı sözünü vermişti.


ABD’yi Korkutan Belgeler

ABD istihbaratının faaliyetlerine dair medyaya verdiği belgelerle aylardır gündemden düşmeyen eski Milli Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden’in üst düzey gizliliğe sahip pek çok belgeyi, tutuklanma ya da zarar görme ihtimaline karşı bir veritabanında ‘sigorta’ olarak sakladığı iddia edildi. AP haber ajansına konuşan ABD’li yetkililer, elinde ‘gündemi iki sene meşgul edecek kadar’ belge olduğunu söyledikleri Snowden’in elindeki ileri düzeyde karmaşık şifrelerle korunan kimi gizli belgelerde, ABD ve müttefiklerinin istihbarat elemanlarının isimlerinin bulunduğunu aktardı. Yetkililer, şu anda Rusya’da sığınmacı olarak yaşayan Snowden’in elindeki belgelerin Rusya ya da Çin’in eline geçmesi halinde şifrelerin çözülebileceğine dikkat çekti. Snowden daha önce, Rusya ya da Çin istihbaratına herhangi bir gizli belge vermediğini, yanında herhangi bir gizli belge taşımadığını açıklamıştı.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 03.12.2013 11:27
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol