AHLAK POLİSLİĞİ YAPIYORLARDI...

Rakka’da IŞİD’in ahlak polisliğini yaparken baskılardan bunalıp kaçan 3 Suriyeli kadın New York Times’a konuştu.

23 Kasım 2015 Pazartesi 07:43
AHLAK POLİSLİĞİ YAPIYORLARDI...

 Rakka’da IŞİD’in ahlak polisliğini yaparken baskılardan bunalıp kaçan 3 Suriyeli kadın New York Times’a konuştu. 25 yaşındaki Aws, kuzeni 20 yaşındaki Dua ve 22 yaşındaki Esma, insan kaçakçılarının yardımıyla Türkiye’ye kaçtı. Suriyelilerin arasında kendilerine yeni hayatlar kurdular. Bir dönem IŞİD’li olduklarını ise herkesten gizliyorlar.

Ortadoğu’yu dehşete boğan IŞİD’in Suriye’de kale yaptığı Rakka’da halk çareyi kaçmakta ya da işbirliği yapmakta buluyor. New York Times muhabiri Azadeh Moaveni, IŞİD’in ahlak polisliğini yapan, aradıklarını bulamayınca da Türkiye’ye kaçan üç kadınla konuştu.

Anne olmasına izin çıkmadı

Fırat Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı okuyan 25 yaşındaki Aws, kendisini istemeye gelen Türk militan Ebu Muhammed’i beğenip evliliği kabul etti. Kocası cephedeyken o diğer IŞİD gelinleriyle vakit geçiriyordu, yalnız kalsa da Ezidi kölelerinden şanslı olduğunun farkındaydı. Anne olmak istedi, ancak komutanlar yeni babaların savaşmaya gönülsüz olacağını düşündüğünden kocası doğum kontrol hapı kullanmasını söyledi. Kuzeni 20 yaşındaki Dua’nın çiftçi babası, kızını Riyadlı zengin bir aileden gelen Suudi militana verdi. Modern mutfaklı, klimalı bir eve yerleşen çiftin alışverişlerini hizmetçileri yapıyordu. Dua yeni hayatından memnundu, ama boş vakti çoktu. İki genç kadın, özgürce hareket edebilmek için geçen şubatta kadınlardan oluşan Hamsa Tümeni’ne katıldı. Askeri ve dini eğitimden geçip bir ay içinde devriyeye çıktılar. Birlikte her milletten kadın vardı, ama yabancılarla konuşmaları yasaktı. Zira dedikodu yapıp yabancı kadınların daha çok maaş aldığını öğrenmeleri istenmiyordu. Yabancı kadınların Türkiye sınırından alınıp Rakka’ya götürülmesinden 22 yaşındaki işletme mezunu Esma sorumluydu. Britanya’dan kaçan 3 liseli kızı da Esma karşıladı, Rakka’da bir otele yerleştirdi.

Kestiği kafaları Rakka meydanlarında günlerce sergileyen IŞİD’le işbirliğinin keyfi uzun sürmedi. Karakolda arkadaşı ve annesinin dar çarşaf giydikleri gerekçesiyle kırbaçlanmalarına şahit olan Dua, kocasının Tel Abyad’da intihar bombacısı olup kendisini havaya uçurduğunu öğrendi. Derhal yeniden evlenmesi gerektiği söylendi. Aws’a da kocasının intihar eyleminde öldüğü haberi geldi. Evlendirildiği Mısırlı militanı pek beğenmedi, zaten adam iki ay sonra firar etti. Esma ise bikiniyle denize girdiği, kadınlı erkekli arkadaşlarıyla kafelerde oturduğu günleri özlüyordu.

Üç kadın hiç zorlanmadan Türkiye’ye kaçtı. Güneydoğudaki Suriyelilerin arasında İngilizce ve Türkçe dersleri alıyorlar. Bir dönem IŞİD’li olduklarını ise herkesten gizliyorlar.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 23.11.2015 07:45
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol