ABD'YE ATATÜRK HAYRANI SAVUNMA BAKANI...

ABD Başkanı Barack Obama, savunma bakanlığı ile CIA Başkanlığı'na bakın kimleri aday gösterdi?

08 Ocak 2013 Salı 10:22
ABD'YE ATATÜRK HAYRANI SAVUNMA BAKANI...

 ABD Başkanı Barack Obama, savunma bakanlığına eski Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel'i, CIA başkanlığına da Beyaz Saray Terörle Mücadele ve İç Güvenlik Danışmanı John Brennan'ı resmen aday gösterdi. 

Obama, Beyaz Saray'daki basın toplantısına, Hagel ve Brenan'ın yanı sıra Savunma Bakanı Leon Panetta ve CIA başkanlığı görevini vekaleten yürüten Michael Morell ile birlikte çıktı.
Obama, Panetta yerine savunma bakanlığına Hagel'i resmen aday göstererek, "Hagel ordumuzun ihtiyaç duyduğu bir lider" dedi.
Hagel'in gönüllü olarak asker yapan ve Vietnam'da savaşan ilk savunma bakanı olacağını kaydeden Obama, CIA başkanlığına resmen aday gösterdiği Brennan'ı da ülkenin en yetenekli ve saygı duyulan istihbarat liderlerinden biri olduğunu dile getirdi.
İki partili geleneğin temsilcisi
Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, "Chuck Hagel, Washington'da ihtiyaç duyulan iki partili bir geleneği temsil ediyor" dedi.
Obama, "Senato'da Chuck'ın cesaretine, muhakeme gücüne ve hatta popüler olmamasına ve yaygın inanışa meydan okumasına rağmen, düşüncelerini söylemesine hayranlık duydum. Bu kesinlikle ulusal güvenlik ekibimde istediğim bir özellik" şeklinde konuştu.
Hagel'i Senato'da zorlu bir süreç bekliyor
Obama'nın savunma bakanlığına aday gösterdiği Hagel'in, savunma bakanı olarak görevine resmen başlayabilmesi için önce Senato'dan onay alması gerekiyor ve bu süreç zorlu geçeceğe benziyor. Çünkü başta Yahudi lobisi olmak üzere Kongre üyeleri üzerinde etkisi bulunan bazı çevrelerin Hagel'a karşı ciddi muhalefeti var. 
Hagel, Siyasi kariyeri boyunca prensiplerinden taviz vermeyen ve bu uğurda, mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti'nin politikalarına bile karşı çıkabilen kişiliğiyle tanınıyor.
Muhafazakar çevreler, Hagel'i özellikle İran ve İsrail konusunda ABD'nin "hakim dış politika görüşünün" dışına çıkmakla eleştiriyor.
Hagel, ABD'nin müdahaleci politikalarına da mesafeli bir isim.
Türk-Amerikan ilişkilerinin savunucusu
Ekibine güvendiği ve dostu olan birini katmak isteyen Obama, hem Cumhuriyetçi Parti kökeni nedeniyle Hagel ile kabinesine iki partinin bir arada olduğu bir görünüm vermek istiyor hem de Afganistan'daki savaşı sona erdirme ve Amerikan ordusunun yeniden yapılandırılması gibi konularda Hagel'in önemli katkılarda bulunacağını düşünüyor.
Adaylığı onaylanırsa Hagel, savunma bakanlığı görevini yürütecek ilk Vietnam gazisi olacak.
Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlü savunucusu olan Hagel, ABD'deki okullarda Atatürk'ün okutulmasını isteyecek kadar Atatürk hayranı.
İsrail lobisi gibi Ermeni lobisi de Hagel'e sıcak bakmıyor.
Hagel: Sorumlulukların bilincindeyim
ABD Başkanı Barack Obama'nın savunma bakanlığına aday gösterdiği Chuck Hagel, ''Görevimin getirdiği muazzam sorumlulukların bilincindeyim. Her zaman elimden gelenin en iyisini yapacağım" dedi.
Brennan: Ne Demokrat ne Cumhuriyetçi'yim
CIA başkanlığına aday gösterilen John Brennan da "Ne Demokrat ne Cumhuriyetçi'yim. Kongre'deki iki partiyle de birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kullandı.
İsrail lobileri ihtiyatlı
ABD'deki İsrail lobileri Hagel'in aday gösterilmesine ihtiyatlı yaklaşıyor.
Önde gelen İsrail lobilerinden İnkar ve İftira ile Mücadele Birliği'nin (ADL) Ulusal Direktörü Abraham H. Foxman, yazılı açıklamasında, ''Senatör Hagel benim ilk tercihim olmazdı ama Başkan'ın tercihine saygı gösteriyorum'' ifadelerine yer verdi.
 
Foxman, Senatörün bu süreçte Yahudi lobisi hakkındaki yorumlarına açıklık getireceğini umduğunu kaydetti.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol