AB'DEN ÇOK ÖNEMLİ KARAR!

FROTEX mülteci teknelerini çeviremeyecek.

23 Nisan 2014 Çarşamba 10:54
AB'DEN ÇOK ÖNEMLİ KARAR!

 Avrupa Birliği’nin sınır muhafaza teşkilatı FRONTEX’in bundan böyle mülteci teknelerini geri çeviremeyeceği açıklandı. 

Alman medyasına göre, Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırların kaçak girişlerden korunması için kurduğu sınır muhafaza teşkilatı FRONTEX'in, mülteci taşıyan deniz araçlarını açık denizlere dönmeye zorlaması yasaklandı. Almanya'nın tanınmış göç uzmanlarından Petra Bendel ise FRONTEX'in bazı uygulamalarının devletler hukuku açısından tartışmalı olduğunu söyledi. Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, AB sınır koruma teşkilatı, İtalya’daki Lampedusa açıklarında olduğu gibi, ölüm tehlikesi geçiren mültecileri kurtarmamakla suçlandığını hatırlattı. 

Erlangen Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Petra Brendel, FRONTEX'e yöneltilen eleştirilerle ilgili olarak teşkilatın kaçak göçü ve sınır aşırı suçları önlemek amacıyla kurulduğunu hatırlatırken, AB sınır muhafaza teşkilatının aynı zamanda boğulma tehlikesi geçiren kazazedeleri kurtarmakla yükümlü olduğunu belirterek, “Anlaşmalarda, hangi hallerde FRONTEX'in müdahale etmek zorunda olduğu ve yardımın AB ülkeleri arasında nasıl koordine edileceği de açıkça yazıyor. Ayrıca FRONTEX'in, kurtarılan mültecileri canlarına zarar gelebilecek ülkelere iade etmesi de yasak. Mültecilerin Hukuki Statüsüne Dair Cenevre Sözleşmesi'nin 33'üncü maddesinde belirtildiği gibi, mülteci adaylarının haklarının korunması ve hangi üçüncü ülkeleree gönderilebilecekleri de anlaşmalarda yer alıyor” dedi.

Alman göç politikası uzmanı Petra Brendel, mültecilerin gönderildiği ülkelerde insan haklarına ne ölçüde uyulduğunu saptamanın da FRONTEX'in görevi olduğunu belirtti. FRONTEX operasyonlarına sağlık personeli, tercüman ve hukukçuların da katılması gerektiği yönündeki isteklerinyerine getirilmesini isteyen siyasi bilgiler fakültesi öğretim üyesi Brendel, hangi mültecinin korunmaya ihtiyacı olduğunu tespit edebilmesi için kurtarma operasyonlarına katılan ekiplerin eğitilmesi gerektiğini vurguladı.
FRONTEX ve münferit milli sınır muhafaza teşkilatlarının ‘geri gönderme' uygulamasının Akdeniz'de olduğu gibi mülteci teknelerinin batmasına ve boğulmalara neden olduğu hatırlatıldı. AB’nin aldığı kararın sadece FRONTEX için geçerli olduğunu, milli sınır muhafaza teşkilatlarını bağlayıcı nitelikte olmadığı kaydedildi.


İhsan DÖRTKARDEŞ

DHA





Son Güncelleme: 23.04.2014 10:58
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol