ABD Ve Çin Arasında 'Kuantum Silahı' Savaşı!

Amerikalı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) ait MIT Technology Review Dergisi, ABD ve Çin arasında kuantum silahlanma yarışı başladığını öne sürdü

16 Ocak 2019 Çarşamba 00:52

Amerikalı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ne (MIT) ait MIT Technology Review adı dergide, Mike McQuade imzası ile yayınlanan yazıda, Amerika’nın birinci Körfez Savaşı’ndan bu yana radara yakalanmayan stealth teknolojisinin avantajını kullandığı fakat bu üstünlüğün Kasım 2018’de Çin’in en büyük savunma sanayii firması CETC’nin duyurduğu “stealth’i yakalayan radar” ile artık tehdit altında olduğu belirtildi. Dergiye göre bu yeni radar kuantum fiziğinin bazı ilkelerinden yararlanarak uçakları tespit ediyor.

YENİ BİR TEKNOLOJİ

Yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Bu, savaşın biçimini değiştirecek kuantum fiziğine dayalı yeni bir dizi teknolojiden sadece bir tanesi. Bu teknolojiler stealth uçakları yakalayabileceği gibi savaş alanında iletişimi daha güvenli hale getirebilir ya da denizaltıların fark edilmeden ilerlemesini sağlayabilir. Kuantum fiziğine dayalı bu teknolojilerin geliştirilmesi ABD ve Çin arasında yeni bir kuantum silahlanma yarışının da hızlanmasına neden oluyor…”


 MIT Technology Review Dergisi’ne göre Kanada’da yer alan Waterloo Üniversitesi’nden profesör Jonathan Baugh da, ABD ve Kanada’nın Kuzey Kutbu civarında ortak kullanacağı bir kuantum radar geliştiriyor.

Kuantum radar, dolanık fotonlardan birini kendi bünyesinde tutarken diğerini bir mikrodalga ışını içinde uzak mesafeye doğru fırlatıyor. Gönderilen fotonların çok azı bir stealth uçağa çarparsa geri yansıyor. Klasik bir radar, geri yansıyan fotonları doğal ışımalardan ya da radar karıştırma cihazı sinyallerinden ayırt edemiyor. Oysa kuantum radar, kendi bünyesinde tuttuğu fotonlar ile dolandık olan fotonları geri yansıdığında bir sürü başka sinyal arasında kolaylıkla tanıyor.

BAŞARISI KESİN DEĞİL
Düşman iletişimine sızmak ve radar teknolojileri 2. Dünya Savaşı’nda müttefiklerin Almanya karşısında zafer kazanmasını sağlamıştı. Kuantum şifreli iletişim ve görünmez (stealth) uçakları görünür kılan kuantum radar bu nedenle savaşın geleceğini değiştirebilecek büyük potansiyele sahip. Ancak MIT Technology Review dergisine göre kuantum teknolojilerinin başarılı olacağı henüz kesin değil.

yuzdeyuzhaber





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol