ABD ORDUSU SAVAŞA GİRMEYECEK!

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, ABD kara birliklerinin yakın gelecekte bir kara operasyonunun "ihtimal dışı" olduğunu söyledi.

16 Ekim 2014 Perşembe 12:10
ABD ORDUSU SAVAŞA GİRMEYECEK!

 ABD Savunma Bakanı Hagel, başkent Washington'da iki gündür devam eden ABD Ordu Birliği'nin konferansında konuştu. ABD ordusunun son yıllardaki faaliyetleri hakkında bilgiler aktaran Hagel, yakın dönemde Amerikan ordusunun bir savaş içerisine girmeyeceğini vurguladı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın ordunun Irak'ta kara harekatı veya Suriye'deki savaşa müdahil olma gibi yeni bir saha mücadelesine sokmayacağına yönelik taahhütlerini hatırlatan Hagel, "Suriye ve Irak'taki stratejimiz, sahada güçlerin bulunması yönünde ancak bu güçler yerel unsurlar olmalı. Biz onlara yardım edeceğiz, onları destekleyeceğiz ve eğiteceğiz. Bu, teröristleri zayıflatmak ve nihayetinde yok etmek için en iyi yol değil ama bu, terörizmi ve aşırıcılığı yenmede sürdürülebilir tek yol" diye konuştu.

Bu noktada başkent Washington'da ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey'in başkanlığında 21 koalisyon ülkesinin askeri liderlerinin IŞİD'e karşı mücadeleyi görüşmek için toplandığını anımsatan Hagel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakın gelecekte ABD kara birliklerinin, Irak veya Afganistan benzeri, rejim değişikliği veya ateş altındaki bir ulusun inşası için işgal edilmesi gibi bir kampanyayı tekrarlaması olasılık dışı ancak bu, kara birliklerine ihtiyacın azaldığı veya bu birliklerin ulusal güvenlik stratejimizdeki yerinin tükendiği anlamına gelmiyor. Kara ordusu ülkemizin karşılaştığı her ulusal güvenlik tehdidiyle mücadelede ve bunları yok etmede yardımcı olmayı sürdürecek. Her zaman modern, hazır, iyi donatılmış, eğitilmiş bir orduya ihtiyaç olacak."

Hagel, ordunun her daim hazır olması için ise ABD Kongresi'nin ordu bütçesindeki kısıtlamalara yönelik yapması gerekenler olduğuna vurgu yaptı. Sundukları bütçede Kongre'nin program kesintilerini ve ödenek reformlarına yönelik planlarını kabul etmemesi halinde gelecek 5 yıl içinde ordu bütçesinde 70 milyar dolarlık azalmayla karşı karşıya kalabileceklerini anlatan Hagel, sorumlu, uzun süreli bir planlama ve bütçelendirmede Kongre'nin ordunun yanında yer alması gerektiğini vurguladı.

IŞİD'e karşı hava saldırıları yeterli olmayınca ABD kara savaşı için harekete geçti. Gelen son bigilere göre bölgeye ABD kendisi girmeyecek, Arap ülkelerini sokacak.

Rudaw'ın haberine göre Londra’da yayın yapan Şarkul Avsat gazetesi, ABD ve müttefiklerinin IŞİD'in Suriye'deki mevzileri için kara birlikleri ile müdahale etme yollarını aradığını yazdı.Buna göre ABD yönetiminin IŞİD’in Suriye’deki ilerleyişini durdurmak amacıyla Araplar’dan askeri desteklerini artırmalarının yanısıra kara birlikleri isteyeceği belirtildi.

Söz konusu durumun dün akşam gerçekleşen 22 ülkeden komutanların katıldığı IŞİD ile mücadele koalisyonu toplantısında ele alındığı kaydedildi. 

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.10.2014 12:15
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol