ABD KINADI, RUSYA PROVOKASYON DEDİ...

Suriye'de meydana gelen kimyasal saldırı dünyanın kafasını karıştırdı. Rusya ve ABD'den farklı yorumlar geldi.

22 Ağustos 2013 Perşembe 11:16
ABD KINADI, RUSYA PROVOKASYON DEDİ...

 BM Güvenlik Konseyi, Suriye’de yine kimyasal silah kullanılmış olma ihtimaline dair haberler konusunda üyelerini olağanüstü bir toplantıya çağırdı. Kapalı kapılar ardında gerçekleştirilen toplantıda BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson son gelişmelerle ilgili Konsey üyelerine bilgi verdi.

 
BM Güvenlik Konseyi de Fransa, İngiltere, Güney Kore, Lüksemburg ve ABD'nin konuyla ilgili çağrısı üzerine acil olarak toplandı. Suriye gündemli toplantı TSİ 22.00'de başladı ve yaklaşık 2 saat sürdü.
 
Toplantı sonrası yapılan açıklamada kimyasal silah saldırısı nedeniyle üyelerin "büyük kaygı" duyduğunu bildirdi.
 
Hazırlanan basın açıklaması taslağının bazı ülkelerin itirazı üzerine kabul edilmediği öğrenilen toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan BMGK Dönem Başkanı Arjantin'in BM Daimi Temsilcisi Cristina Perceval, özetle şunları kaydetti:
 
"Suriye'de neler olduğunun netleştirilmesi ve durumun yakından takip edilmesi gerekiyor. BMGK üyeleri, bölgedeki hasmane tutumun sona erdirilmesi ve ateşkes sağlanması için güçlü çağrı yapmaktadır. BMGK, kurbanlara acil insani yardım ulaştırılması ihtiyacının altının çizdi. Son olarak BMGK kurbanların ailelerine taziyelerini sunar."
 
ABD KİMYASAL SALDIRIYI KINADI
Konu ABD'nin de gündeminde. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada saldırıdan derin kaygı duyduklarını söyledi. Psaki, ABD askerlerinin karaya ayak basması hariç, tüm seçeneklerin hala masada olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise "Şunda şüphe yok ki ABD olarak kimyasal silah kullanımını olabilecek en şiddetli sözlerle kınıyoruz" dedi.
 
BM ekibinin kimyasal silah iddialarını araştırmasına izin verilmesi gerektiğini söyleyen Earnest, iddiaların doğru çıkması durumunda muhaliflere yapılan yardımların artırılabileceğine işaret etti.
 
'PROVOKASYON OLABİLİR' 
Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı ise zehirli gaz içerikli füzenin militan mevziileri yönünden geldiğini bildirdi.
 
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandır Lukaşeviç, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
 
''Yerel medyanın sanki bir takımda gibi bütün sorumluluğu rejime yükleyen agresif haber kampanyasına başlaması akıllara, planlanmış bir provokasyon fikrini getiriyor. Bütün bunlar, BM Güvenlik Konseyi'nin rejim karşıtları lehine harekete geçmesi için gereksinimleri yerine getirmek ve Cenevere 2 Konferansı'nın düzenlenme şansını ortdan kaldırmak için bahane oluşturma çabaları gibi görünüyor."
 
Suriyeli isyancılarının Şam yakınlarına sarin gazı içeren füzeli saldırı yapıldığı konusunda haberi, Ortadoğu ve Batı televizyonları tarafından tekrarlanarak duyuruldu. Haberin, BM müfettişlerinin Suriye’deki çalışmalarını baltalamak amacıyla yayılan bir iftira olduğunu ifade eden Şam, bilgiyi kesin bir tavırla yalanladı. 

Resmi Suriye SANA Devlet Haber Ajansı’nın sitesinde yer alan açıklamada ‘Guta’da kimyasal silahın kullanılmasına dair haberler tamamen yalandır. Bu, BM’nin uluslararası uzmanlarını görevlerini yerine getirmesinden alıkoyma teşebbüsüdür’

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 22.08.2013 11:18
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol