ABD, IŞİD'İ VURMAYA HAZIRLANIYOR!

Amerikan Başkanı Barack Obama "Irak'a yönelik kara harekatı yok" diye net konuşmuştu ama...

16 Haziran 2014 Pazartesi 11:07
ABD, IŞİD'İ VURMAYA HAZIRLANIYOR!

 Amerikan Başkanı Barack Obama "Irak'a yönelik kara harekatı yok" diye net konuşmuştu. Hava operasyonu yüksek sesle dillendirilmeye başlandı. O operasyonda "predatörler" yani insansız hava araçları ile düzenlenecek. Peki bu predatorler nasıl araçlar? Amerika'nın ve Türkiye'nin terörle mücadelede de kullandığı insansız hava araçları 1995'ten beri devrede. Önceleri keşif amaçlı kullanılan predatörlar şimdi havadan karaya füze de taşıyor.

ABD'nin Irak'a yönelik hava operasyonu artık daha yüksek sesle dillendiriliyor. Senato üyeleri de bu konuda uzlaştı.

Amerikan yönetimi adım adım Bağdat'a ilerleyen IŞİD'i insansız hava araçlarıyla vurmayı planlıyor. 

Bunun için de "Hellfire" yani "Cehennem ateşi" füzeleri taşıyan "predatör"lerin kullanılması gündemde.

Predator, İngilizce kelime anlamıyla vahşi, yırtıcı, avcı hayvan. Teknik anlamıyla ise Amerikan Hava Kuvvetleri'nin 1995 yılından beri kullandığı insansız hava aracı. Düşman tarafından fark edilme ve vurulabilme olasılığı düşük. Düşmesi halinde verilecek zaiyat da.

Yurtdışı operasyonlarında ilk kez Bosna Savaşı'nda devreye girdiler. Başlangıçta keşif ve gözlem aracı olarak kullanılıyordu. Şimdiyse tek bir düğmeye basılması halinde, taşıdığı 500'er kiloluk iki "hellfire" füzesini ateşleyebiliyor.

Predatörler 740 kilometre yüksekliğe çıkabiliyor, 30 saate kadar havada kalabiliyor. Uzaktan kumanda ile yönetiliyorlar. Bu kişiler de deneyimli F15 ve F16 pilotları arasından seçiliyor. 

Amerika, özellikle Pakistan ve Yemen'de El Kaide ve Taliban'la mücadelede bu hava araçlarını kullanıyor.

Türkiye ve Amerika arasında PKK ile mücadelede gerçek zamanlı istihbarat paylaşımı kapsamında da bu araçlar kullanıldı uzun süre.

Askeri ve teknolojik açından ordular tarafından el üstünde tutulan predatörlerin tartışmalı bir dezavantajı var. O da, tek bir hedef vurulurken meydana gelebilecek sivil ölümler.

Bir militan hedef alınırken ortalama 10 sivilin de hayatını kaybettiği belirtiliyor. (cnn turk)

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 16.06.2014 12:01
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol