ABD: IŞİD TÜRKİYE'YE DİREK TEHDİT!

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, Irak ve Suriye'de terör estiren, Türkiye ile Suriye sınırındaki Kürt bölgesi Kobani'yi ele geçirmeye çalışan IŞİD'İn, Türkiye'ye direk tehdit oluşturduğunu söyledi.

09 Ekim 2014 Perşembe 12:32
ABD: IŞİD TÜRKİYE'YE DİREK TEHDİT!

 Psaki, Başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında kendisine yöneltilen bir soruya verdiği yanıtta, "Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Dünyadaki diğer ülkeler kadar, belki de daha fazla IŞİD tehdidini hissettiler. IŞİD'in direk ve komşu bir tehdit olduğunun farkındalar" dedi. Psaki, "Türk yetkililer Esad ile ilgili söylemlerinde, IŞİD'e karşı olan söylemlerinden daha açık. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna da, Türkiye'nin odaklanması gereken kendi kaygıları olduğunu belirttikten sonra, "Bu nedenle koalisyonda çok önemli bir rol oynamaları gereğinin nedenlerinden biri bu" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başka bir soru üzerine, Suriye'de tampon bölge oluşturma düşüncesini hiçbir zaman göz ardı etmediklerini ancak şu anda bunu uygulamaya geçirmeyi düşünmediklerini söyledi.

Tampon bölge konusunun Türkiye'nin yanı sıra başka ülkelerin de önerdiğini belirten n Psaki, öneriyi görüştüklerini, ilgili ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Şu anda tampon bölge uygulanmasını düşünmesek de bu, öteki ülkelerin getirdikleri bir dizi görüş ve önerileri tartışmayı sürdürmeyeceğimiz anlamına gelmiyor" dedi.

ABD ile Türkiye'nin, Irak ve Suriye'de ortak hedeflerinin desteklenmesini sağlayacak eylemleri belirlemek ve başlatmak için çalıştıklarına dikkat çeken Psaki, "Bir düşünceleri olduğu zaman dile getiriyorlar, biz de bunu konuşmaya açığız. Hiçbir zaman tampon bölge fikrini göz ardı etmedik. Şu anda bunu uygulamaya koymayı düşünmüyoruz" diye konuştu. Psaki, tampon bölgede başta güvenliğin sağlanması olmak üzere birçok konunun göz önünde bulundurulması gerektiğini, bunların kolay konular olmadığını ancak müttefik ülkelerin görüşlerini dinlemekten de mutlu oldukların dile getirdi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin tampon bölgenin uygulanmasındaki birçok zorluğa değindiğini belirten Psaki, "Biz konuyu tartışmaya açığız, ortak ve müttefiklerimizi dinlemeye açığız. ABD'nin baş diplomatı olarak bu Kerry'nin görevi. Ancak bu, ABD'nin bu konudaki politikasının değiştiği anlamına gelmiyor" diye konuştu. 

Türkiye'nin yabancı savaşçıların terör örgütü IŞİD'e katılımlarının, finansal katkıların önlenmesi de aralarında olmak üzere, ABD'nin önderliğini yaptığı koalisyona katkıda bulunduğunu anlatan Psaki, "Şu an yapılan görüşmeler askeri anlamda daha çok ne yapabileceği üzerinde" dedi. 

Psaki, Türkiye'nin Suriye sınırındaki Kürt bölgesi Kobani'de yaşanan IŞİD saldırılarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta da, ABD'nin önceliğinin Kobani değil, kendi stratejik hedefleri olduğunu dile getirdi. Kobani çevresinde son birkaç gündür hava saldırılar gerçekleştirdiklerini anlatan Psaki, "Irak ve Suriye'ye gelince farklı stratejik hedefler var. Daha doğrusu Suriye konusunda. Burada IŞİD'in komuta ve kontrol merkezini, alt yapısını yok etmeye, petrol ve finans kaynaklarına saldırmaya odaklanmış durumdayız, askeri hedeflerimiz bunlar. Kobani'de olanları kaygıyla izlemiyor değiliz. Bu yüzden de müdahale ettik. Ama bu çabaların farklı hedefleri ve parçaları var" diye konuştu.

Psaki, Türkiye'nin değişik kentlerinde IŞİD'e tepki gerekçesiyle düzenlenen gösterilere ilişkin soruyu da, "Protestolardaki çatışmalar nedeniyle yaşamını yitirenler olduğu haberlerinden kaygı duymaktayız. Her zaman olduğu gibi Türkiye'de de toplanma ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve soğukkanlı olmaya çağırıyoruz" diye yanıtladı. 





Nafiz ALBAYRAK / NEW YORK

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 09.10.2014 12:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol