ABD'DEN GÜVENLİK KONSEYİ'NE ACİL ÇAĞRI!..

ABD, İran’ın balistik füze denemesi yaptığını ileri sürerek BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

01 Şubat 2017 Çarşamba 13:14
ABD'DEN GÜVENLİK KONSEYİ'NE ACİL ÇAĞRI!..

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İran'ın orta menzilli balistik füze denemesi gerçekleştirdiği iddiasıyla dün  kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. Acil toplantı çağrısı dün  Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) geldi. ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni atadığı Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve BMGK Dönem Başkanı İsveç'in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog'un başkanlığındaki toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, İran'ın orta menzilli füze denemesinin "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu bildirerek, İran'ı sert şekilde uyardı. Büyükelçi Haley, "İran'ın 29 Ocak Pazar günü orta büyüklükte bir füze deneme testi yaptığını doğruladık. Bu kesinlikle kabul edilemez" şeklinde konuştu. "Onlar savaş başlığı taşıyan balistik füze testi yapmamaları gerektiğini biliyor" diyen Haley, pazar günkü denemenin 50 kilogram taşıma kapasitesine sahip ve 300 kilometre menzilli olduğunu belirtti. Konuşmasında sert bir şekilde "ABD naif değildir. Beklemeyeceğiz. Onlara seslendiğimizi göreceksiniz." ifadelerini kullanan Haley, "Onların, bunun kabul edemeyeceğimiz bir konu olduğunu anlamalarını sağlama konusunda kararlıyız" diye konuştu.

 
Haley ayrıca, İran'ın dünyayı “iyi oldukları konusunda” ikna etmeye çalıştığını belirterek, "Dünyadaki insanlara, bu konuda endişe duymamız gereken birşey olduğunu söyleyeceğim" dedi. ABD'nin Tahran'ın füze teknolojisi tedarikini durdurmak istediğini vurgulayan Haley, hiçbir ülkenin İran'a füze teknolojisi tedarikinde bulunmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bu arada, ABD dışında Avrupa Birliği de pazar günü füze denemesi yapan İran’a "güvensizliği derinleştirmeme" uyarısında bulunurken, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, denemelerin yalnızca savunma amaçlı olduğunu ve füzelerin nükleer savaş başlıkları taşıma amaçlı tasarlanmadığını bildirmişti. Zarif, dün yaptığı açıklamada da  İran’ın  gerçekleştirdiği balistik füze denemelerinin P5+1 ülkeleri ile yapılan nükleer anlaşmanın ve BMGK’nın nükleer anlaşmayı onaylayan kararlarının bir parçası olmadığını söylemişti.

yuzdeyuzhaber





Son Güncelleme: 02.02.2017 01:34
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol