90 YIL SONRA İLK NAMAZ

Bakın hangi camide ve neden ilk namaz?

02 Nisan 2013 Salı 16:02
90 YIL SONRA İLK NAMAZ

 Yunanistan'ın Selanik kentinde, 1923 yılından bu yana kapalı bulunan Yeni Cami'de 90 yıllık aradan sonra ilk kez namaz kılındı.

Selanik'i ziyaret eden bir grup Gümülcine Medrese-i Hayriye öğrencisi, Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris'in özel izniyle cumartesi günü Yeni Cami'de öğle namazı kıldı.
Medrese-i Hayriye'nin Müdürü Sabri Boşnak ve okul öğretmenlerinin refakat ettiği yaklaşık 50 öğrenciyi Yeni Cami'ye gelişinde Selanik Belediye Başkanı Butaris ve Rodop-Evros Azınlık Okulları Koordinatörü Nikos Papageorgiyu karşıladı.
Selanik Belediyesi tarafından kültürel etkinliklerde kullanılan Yeni Cami'de, yanlarında getirdikleri seccadelerin üzerinde namaz kılan öğrenciler, daha sonra Selanik'te müze olarak kullanılan Hortacı Süleyman Efendi Cami'sini ve Selanik'in simgesi olan Beyaz Kuleyi ziyaret etti.
Selanik'te, Osmanlı döneminde 1902 yılında İtalyan mimar Vitalyano Poselli'ye inşa ettirilen Yeni Cami, 1925-1963 yılları arasında müze olarak kullanıldı. Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1986 yılında restore edilen cami, halen Selanik Belediyesi tarafından sergi salonu olarak kullanılıyor.
''TARİHİ BİR GELİŞME''
Selanik'te yıllar sonra Yeni Cami'de namaz kılınmasıyla ilgili soruları cevaplayan Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, ''Mübadeleden bu yana bölgemizdeki camilerden birinde ilk defa Müslümanlar ibadet etti. Tarihi bir gelişme'' dedi.
Olayın hem Selanik hem de bölgede örnek teşkil etmesini, Müslümanların özel günlerinde ibadet edebilmelerinin devam ettirilmesini istediklerini belirten Biltekin, bu tarz gelişmelerin bölgeye Türkiye'den ve Müslüman ülkelerden turist akınına da şüphesiz olumlu etkileri olacağını kaydetti.

yuzdeyuzhaber





Anahtar Kelimeler:
YunanistanNamazSelanik
Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol