800 BİN YIL SONRA İLK...

Küresel ısınmanın bir numaralı sorumlusu olarak görülen karbondioksitin Dünya atmosferindeki miktarı kritik eşiğe ulaştı.

01 Haziran 2012 Cuma 13:17
800 BİN YIL SONRA İLK...

 Kuzey Kutbu’nda bulunan izleme istasyonları, atmosferdeki karbondioksit miktarının milyonda 400 seviyesine ulaştığını gösterdi. Alaska, Grönland, Norveç, İzlanda ve hatta Moğolistan’da ibre 400’ü aştı.

 
Rakamların mevsimlere göre değiştiği, bitkilerin karbondioksiti emdiği yaz aylarında ufak bir düşüş yaşanacağı belirtildi.
 
Ancak asıl endişe verici olan, atmosferdeki karbondioksit miktarının artış hızı.
 
BİR ÖNCEKİ EŞİK 350'YDİ
Uzmanlar, yıllar önce atmosferdeki karbondioksit oranının milyonda 350’nin üzerine çıkmasının tehlike yaratacağını öne sürmüştü. Ancak son yıllardaki hızlı artışla bu oranın küresel ortalaması milyonda 395’e ulaştı.
 
Kısa bir süre içinde küresel ortalamanın da 400’ü aşacağı öngörülüyor.
 
Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi Küresel İzleme Direktörü Jim Butler, “400 çok kritik bir eşik. Bu, dünyaya, karbondioksit sorununu çözmediğimizi ve başımızın hala dertte olduğunu gösteriyor” dedi.
 
800 BİN YIL SONRA BİR İLK
Küresel ısınmanın başlıca sorumlusu olarak görülen karbondioksit, atmosferde 100 yıl kalıyor. Ölü bitkilerin çürümesi sonucu ortaya çıkan ve hayvan kaynaklı karbondioksit atmosferde doğal olarak bulunuyor. Endüstri Devrimi’nden önce, atmosferdeki karbondioksit olanının milyonda 275 olduğu tahmin ediliyor.
 
60 yıl boyunca ortalama ölçümler, rakamların çok daha yüksek olduğu şehir merkezleri dışında, 300 civarında seyretti. Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların tüketimi, atmosferdeki karbondioksit oranında hızlı yükselişe neden oldu.
 
Hürriyet'teki habere göre Butler, atmosferdeki karbondioksit seviyesinin 800 bin yıldır milyonda 400’e ulaşmadığını belirtti.

Hürriyet





Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol