BM Mülteciler Yüksek Komiserliği; 14 Aralık 1950 tarihinde kurularak, mültecilerin korunması ve kollanması, hertürlü refah ve hakların savunulması ile uluslar arası yardım faaliyetlerinin kordinasyonunu sağlama amacına yönelik bir misyon belirlenmiş ve BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmiştir. Yaklaşık bir yıl sonra 151 ülkenin üye olduğu Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM politikalarına yakın bir misyonla kurulan bu örgütün merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunmaktadır. 
 Diğer bir kuruluş ise; Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD)’dir. Üye Ülkeler; Avusturya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Makedonya, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İsveç ve İsviçre. 

İşin en ilginç yanı ise üye olan ülkelerin mülteci kabul etmemesi ya da sınırlarında en ağır muamelelerin yaşandığı ülkelerden oluşmasıdır. 




Günümüzde BM ve organları,  gerçek anlamda kuruluş amaçları dahilinde hiçbir politik başarı elde edemeyen, aksine kendisi ile çelişir nicel kararlar alarak çözüm üretemeyen bir kurum halini almıştır. 
Hantal bir organizasyon olarak karşımıza çıkan örgüt, avrupa sınırlarında yaşanan “tel örgüler dikme, göz yaşartıcı gaz kullanma, göçmenlere ve sığınmak isteyenlere karşı şiddet, alı koyma, onları barınma, gıda, su gibi temel ihtiyaçlardan yoksun bırakma, onlara karşı tehditkar bir dil kullanma, nefret söylemleri” gibi yaptırımlara maruz bırakılan göçmenler için politik çözüm bulmak bir yana, göçmenler için belirgin ve kararlı bir basın açıklamasını bile göremiyoruz. Mülteci süreci öyle bir hal aldı ki; ülkeler ya taneyle mülteci alarak onlara yaşama hakkı veriyor ya da hiç. 
BM (United Nations) karar organları, yeni göç yol ve haritaları için ülkelere öneri sunmak yerine, insan haklarını temel alan, herhangi bir stratejik hedef gözetilmeden oluşturulan ve çifte amaçtan uzak yaşama planı, güvenli gölge, kurtarılmış alan, uçuşa yasak bölge, sivilleştirilmiş bölge, tarafsız bölge, yerinde bakım gibi tutarlı politikalar uygulamaya koyabilmiş olsaydı, belki de savaşın en korkunç yüzünü hiç görmemesi gereken çocuklar, bugün farklı bir durumda olabilecek, belki de turizm merkezleri ya da halka açık mekânlarda dilenen, uyuyan, evsiz ve kimsesiz topluluklar görmüyor olabilirdik. Her ne kadar ülkeler bir organizasyon çatısı altında, belirli bir misyonu yerine getirmek için birleşse de, menfaate yönelik siyasi karar almaktan öte gidememiştir. 
BM, daimi üyelik olarak adlandırılan sistemin; ayrıcalık ve ülke menfaatlerine göre siyasi karar alma ya da hiç almama gibi bir mekanizmadan acilen kurtulması gerekmektedir. Savaşın yaşandığı ülkeler nezdinde oluşturulacak bölgelere kurulacak geçici yerleşim yerleri için, üye ülkeler tarafından ekonomik entegrasyon yaptırımının ön planda uygulanması ve desteklenmesi, mülteciler için yeni göç yolları aramamaya itebilirdi. Söz konusu ülkeler nezdinde oluşturulan yasalarda yapılan yapısal değişiklikler, maalesef uluslar arası göçü özendirmektedir.
 Uluslararası göçün önlenmesine yönelik olarak, aile birliğinin idamesi ve devamlılığının sağlanması için sadece hukuki alt yapıda değişiklikler yapılmasının yeterli olamayacağı, bunun yanında sosyal, ekonomik, eğitim, barınma ve en temel ihtiyaç hiyerarşi içinde yer alan güvenlik gereksinimlerinin karşılanması gerekmektedir. Bu temel hizmet ve ihtiyaçların yerinde sağlanabilmesi için BM çatısı altında yaptırımı olabilecek uluslar arası alanda genişletilmiş kanunsal düzenlemeler ile mevcut üye ülkeler tarafından kabul etmiş sayılacaklarından, hiç kuşkusuz sorun temelden çözülecek bir adım olarak nitelendirilebilir. 
Sonuç itibariyle; ciddi bir organizasyon olan BM, dünya genelinde daha etkin ve sürdürülebilir bir politika üretmek istiyorsa, ilk olarak kendi yapısının gözden geçirilmesi, zaruri bir gereksinim olarak görülmesi gerektiği isabet olacaktır. 

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
Susan james 2018-04-14 22:21:10

Her türlü krediyi indirgenmiş faiz oranı ile sunuyoruz.% 3 Bu e-postayı derhal yanıtlayın: [email protected]

selamlar

Avatar
Aydin Ertan 2018-07-17 13:41:22

Dünyanın Amerikan kısmından bir kredi almaktan dolayı çok mutluyum, kredi başvurunuz için Bay Wilson Jones'la iletişime geçmek için her şeyden önce mali yardım almanızı tavsiye ediyorum. Borçlarımı ödemek için 100.000 liralık krediye ihtiyacım vardı ve faturalarımı ödemek için kredi başvurumu için onunla temasa geçtim ve kredimi başarılı bir şekilde aldım. Krediniz için lütfen e-posta ile iletişime geçin:

E-posta adresi: [email protected]

Avatar
Charlie Hughes&Co 2019-07-15 00:26:27

Get A Quick Loan With Low Interest

At Charlie Hughes&Co Loan Company, you get short and long term loan at a low interest rate. We offer different kinds of loan to individuals, businesses or Corporate Enterprises at varied interest rate.
To put in a request, more information regarding rates and to understand our terms and conditions clearly. Contact us by email:
[email protected]